Trapez jest równoramienny (tylko na takim trapezie można opisać okrąg).
W trapez jest wpisany okrąg, więc
4r+a=2c
a=2c−4r (c>2r)
i
h=2r
| 4r−a | 4r−2c+4r | 8r−2c | ||||
x= | = | = | =4r−c | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 5 | ||
c= | r | |
| 2 |
| 4r+r | ||
P= | *2r=5r2 | |
| 2 |
| 5 | 3 | |||
x=4r− | r= | r | ||
| 2 | 2 |
| 5 | ||
4r−x= | r | |
| 2 |
| 2r | 4 | |||
sinα= | = | |||
| 52r | 5 |
| 5 | 25 | 41 | ||||
|AC|2=(2r)2+( | r)2=4r2+ | r2= | r2 | |||
| 2 | 4 | 4 |
| √41 | ||
|AC|= | r | |
| 2 |
| |AC| | |
=2R | |
| sinα |
| √41 | 5 | 5√41 | ||||
2R= | r* | = | r | |||
| 2 | 4 | 16 |