geometria
nie:

Z wierzchołka D kąta rozwartego równoległoboku ABCD poprowadzono wysokości |DE| i |DF|. Wykaż,
że na czworokącie EBFD można opisać okrąg. Oblicz promień tego okręgu, jeśli kąt DAB = 60,
|AB| = 8 i |AD| = 6.
12 kwi 21:08
g: Kąty BED i BFD są proste, więc ich suma = 180. To wystarczy, żeby móc opisać okrąg.
Odcinek BD będzie średnicą tego okręgu, więc R = |BD| / 2. |BD| z twierdzenia kosinusów.
12 kwi 21:43
12 kwi 21:48
Mila:
360o −Suma kątów czworokąta
W czworokącie EBFD :
|∡E|=|∡F|=90o zatem
∡B+∡D=180o
Sumy miar kątów przeciwległych mają po 180o
zatem na czworokącie EBFD można opisać okrąg.
Środek okręgu opisanego na czworokącie EBFD leży w środku DB.
Próbuj dalej sam.
12 kwi 21:53