Trygonometria
Ewelina: Prosta o równaniu y = −x2 jest nachylona do osi OX pod kątem α. Wobec tego
A. cosα = −2√5 − poprawna odpowiedź
Wiem, że tgα jest taki sam jak, ale nie wiem, jak wyznaczyć cos z takiego równania.
12 kwi 21:08
Ajtek:
tgα=−0,5
sinα=−0,5*cosα
I do jedynki trygonometrycznej
12 kwi 21:12
Qulka: tgα=a=−1/2
12 kwi 21:12
Ajtek:
Helloł
Qulka 
.
12 kwi 21:13
Ewelina: Czemu "a" w równaniu wynosi −0,5, skoro przed x stoi −1?
12 kwi 21:13
Janek191:
| | 1 | |
y = − 0,5 x więc tg α = − |
| |
| | 2 | |
| | 5 | |
r2 = 12 + 0,52 = 1 + 0,25 = 1,25 = |
| I OP I = r |
| | 4 | |
zatem
| | −1 | | −1 | | 2 | |
cos α = |
| = |
| = − |
| |
| | r | | | | √5 | |
12 kwi 21:16
Qulka: bo oprócz −1 jest jeszcze /2 pod iksem więc to też się łapie do a
12 kwi 21:17
ciociosan:
a teraz co "stoi" przed x ?
12 kwi 21:17
Ewelina: Dzięki

już rozumiem
12 kwi 21:21