matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
ola:
wiadomo ze an jest ciagiem rosnacym zbadaj monotonicznosc ciagu bn
1
bn =
an
3
wytłumaczy ktos jak to rozwiazac?
12 kwi 20:39
Janek191:
1
b
n+1
=
a
n+1
więc
3
1
1
1
b
n+1
− b
n
=
a
n+1
−
a
n
=
(a
n+1
− a
n
) > 0
3
3
3
bo ciąg a
n
jest rosnący,. Ciąg b
n
też jest rosnący.
12 kwi 20:55