the last: wyznacz wartości parametru m dla których rownanie ma dwa rozne pierwiastki rzeczywiste
a)(m+1)x2+(m+2)x+2=0
zad2
Wyznacz wartosci parametru m dla ktorych rownanie ma dokladnie jedno rozwiazania:
a)mx2+3mx-m+4=0
2 lis 17:58
XYZ!!!:
a) warunki zad to
1/ a≠ 0 <=> m+1≠0 <=> m≠ -1
2/ Δ >0
po obliczeniu
Δ = mkw -4m - 4
więc mkw -4m - 4 >0
obliczasz Δ1 = 32 VΔ1= 4V2
m1= 2 +2V2 m2= 2 - 2V2
m∈ ( -∞ , 2 -2V2) U ( 2 +2V2, +∞)
wybierając częśc wspólną obydwu warunków pamietaj ,że wtym
zbiorze jest -1 i trzeba ją wyłączyć z tych przedaziałow
ostateczna odp;
m⊂ (-∞, -1)U( -1, 2 -2V2) U ( 2 +2V2 , +∞)
2 lis 18:35