zuza:
zad.1
Do zbioru Z należą dodatnie liczby trzycyfrowe podzielne przez 7.
a) z ilu licz składa sie zbiór Z ?
b) Oblicz sumę liczb ze zbioru Z.
zad.2
Powierzchnia działki wynosi 1280 m2. wymiary tej działki różnią sie o 8 m. jaka jest długość ogrodzenia tej działki?
Prosiłabym o pomoc w wyliczeniu tych zadan.
31 sty 12:34
emilak:
a1=105 a 2=112 an=994
r=7
an=105+(n-1)*7=994
n=128
S=(105+994)/2 * 128=70336
1 lut 13:51
emilak:
zad.2 x*(x+8)=1280
x
2+8x-1280=0
delta=5184 pierwiastek z delty 72 , i liczyc dwie mozliwoscie.pozdraiwam
1 lut 13:54