Oblicz funkcję odwrotną do danej
krzysiek1594: Wiem, że temat było wiele razy wałkowany, ale takich zadań jeszcze nie znalazłem na tym forum.
Mam 5 podpunktów i mam problem jak się do tego zabrać.
a) f(x) = 1 − 3−x
b) f(x) = x6 sin(x)
c) f(x) = x5 + √3
d) f(x) = 3 − 3√x+2
e) f(x) = log(x + 2)
Jakieś wskazówki i przykłady?
Pozdrawiam
12 kwi 20:21
Janek191:
a) f(x) = 1 − 3
−x
y = 1 − 3
−x
3
−x = 1 − y
log
3 3
−x = log
3( 1 − y) ;
− x = log
3 ( 1 − y)
x = − log
3 ( 1 − y)
po zamianie zmiennych otrzymamy
| | 1 | |
y = log3 |
| plus odpowiednie założenia |
| | 1 − x | |
12 kwi 20:26
krzysiek1594: Ale z tego co pamiętam, warunkiem odwrotności jest bijekcja, a tu jest chyba tylko injekcja.
Mam rację?
12 kwi 20:34
Janek191:
12 kwi 21:22
krzysiek1594: W takim razie nie za bardzo rozumiem o jakie założenia chodzi na końcu Twoich obliczeń.
12 kwi 22:05
Janek191:
ZWf = ( − ∞, 1)
więc dla funkcji odwrotnej musi być
x < 1
12 kwi 22:12
krzysiek1594: Wszystko już rozumiem, ale teraz jak ugryźć przykład b

nie mam pomysłu na pozbycie się
sinusa.
14 kwi 21:12