matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij
sn:
Udowodnij, że:
sin(α+β) + sin(α−β)
=tg α
cos(α+β) + cos(α−β)
Proszę o wyjaśnienie
12 kwi 20:11
glax:
sin(α+β)+sin(α−β)=sinαcosβ+cosαsinβ+sinαcosβ−cosαsinβ=2sinαcosβ cos(α+β)+cos(α−β)=cosαcosβ−sinαsinβ+cosαcosβ+sinαsinβ=2cosαcosβ
2sinαcosβ
sinα
=
=tgα
2cosαcosβ
cosα
12 kwi 20:36
sn:
Dzięki
12 kwi 20:41
glax:
12 kwi 20:42