12 kwi 19:34
Janek191:

Mamy
r
2 = 2,5
2 + x
2 = 6,25 + x
2
r
2 = ( 3 − x)
2 + 1,5
2 = 2,25 +9 − 6 x + x
2
więc
6,25 + x
2 = 2,25 + 9 − 6 x + x
2
4 = 9 − 6 x
6 x = 5
więc
| | 5 | | 1 | | 9 | | 25 | | 34 | |
r2 = 6,25 + ( |
| )2 = 6 |
| + U{25}[36} = 6 |
| + |
| = 6 |
| |
| | 6 | | 4 | | 36 | | 36 | | 36 | |
============
12 kwi 20:14
Werkaa : Hej! Czy umie ktoś rozwiązać ten przykład?
Przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu:
cosα + sin2α − cos3α
12 kwi 20:19
glax: sin2α=2sinαcosα
cos(α+2α)=cosαcos2α− sinαsin2α=cosα(1−2sin2α)−sinα2sinαcosα=
cosα−2sin2αcosα−2sin2αcosα
cosα+sin2α−cos3α=cosα+2sinαcosα−cosα+2sin2αcosα+2sin2αcosα=2sinαcosα+4sin2αcosα=
2sinαcosα(1+2sinα)
12 kwi 20:27
glax: sin2α(1+2sinα)
12 kwi 20:30