matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Ziza:
sin36
Wartość wyrażenia
jest równy ?
cos126
a) 1 b)tg36 c)
2
7
d)−1
12 kwi 19:11
Janek191:
cos 126
o
= cos ( 90
o
+ 36
o
) = − sin 36
o
więc
sin 36
o
= − 1
− sin 36
o
Odp. d)
12 kwi 19:31
Adrian:
sin 36 = 0,5878 (z tablic) cos 126 = (180 − 54) cos 54 = 0.8090 (z tablic) Zatem:
0,5878
= 0,7265
0.8090
tg36 = 0,7265 Więc odpowiedź to B). tg36
12 kwi 19:38
Adrian:
@Up źle to policzyłem. Janek191 ma dobrze.
12 kwi 19:40