Wykres funkcji - funkcja liniowa
Adrian:

Na rysunku przedstawiono wykres funkcji f
(x) = 2
x+a.
Funkcja ta przyjmuje wartość 64 dla argumentu:
A. 4 , B. 6 , C. 8 , D. 10
12 kwi 19:01
olekturbo: Duzo widac z rysunku
12 kwi 19:01
olekturbo: Od kiedy to funkcja liniowa?
12 kwi 19:02
Tadeusz:
i to jest niby ta funkcja liniowa ... dobre
12 kwi 19:02
Janek191:
a = ?
12 kwi 19:05
Adrian: Takie mam pytanie i taki jest rysunek w podręczniku.
Podałem również 4 możliwe odpowiedzi (A,B,C,D)
12 kwi 19:13
ZKS:
12 kwi 19:14
Tadeusz:
smotrit w knigu widit figu
12 kwi 19:16
Janek191:
Odczytaj z rysunku jaka jest wartość funkcji dla x = 0
12 kwi 19:16
12 kwi 19:24
Janek191:
Zatem
| | 1 | |
f( 0) = 20+a = 2a = |
| ⇒ a = − 2 |
| | 4 | |
więc
f(x) = 2
x −2 = 64 ⇔ 2
x −2 = 2
6 ⇔ x −2 = 6 ⇔ x = 8
Odp.C
12 kwi 19:27