..
Radek: Bok AB kwadratu ABCD o polu równym 4 jest zawarty w prostej o równaniu 4y − 3x+ 7 = 0 . Wiadomo
ponadto, że wewnątrz tego kwadratu leży początek układu współrzędnych.
Napisz równanie prostej zawierającej bok CD tego kwadratu.
Prosze was o wytłumaczenie mi tego zadania. Jak się domyślam szukana prosta będzie równoległa
do prostej AB i odległa od niej o 2, ale co dalej?
12 kwi 18:56
Radek: Znajdzie się jakaś dobra dusza i mi to wyjaśni?
12 kwi 19:12
Radek: Może jednak ktoś?
12 kwi 19:40
DamianKo: pr AB : y=3/4x−7/4 . pr. CD w takim razie to y=3/4x+b
Bierzesz sobie dowolny punkt na prostej AB, np P=(0,−7/4) i wiesz że odległość tego punktu od
prostej CD równa sie 2. Podstawiasz pod wzór z tablic (prosta i punkt str.5)
12 kwi 20:12
Radek: Noo tak, dlaczego ja o tym nie pomyślałem

...takie oczywiste sie teraz wydaje... Dziękuje Ci
bardzo
12 kwi 20:17
DamianKo: Spoko, właśnie ja też na początku na to nie wpadłem, dlatego szukałem xd
12 kwi 20:26