wielomiany trudne
szakal: Dany jest wielomian W(x) = 2x3 + (m – 2)x2 + (8 – m)x – 8, gdzie parametr m jest liczbą
całkowitą.
Wyznacz wszystkie te wartości parametru, dla których dany wielomian ma trzy różne
pierwiastki x1, x2, x3 spełniające warunek:
(x1*x2*x3) / (x1+x2+x3) > 1/2
12 kwi 18:27
ICSP: x = 1 jest pierwiastkiem.
12 kwi 18:42
Tadeusz:
...Zauważ, że jednym z pierwiastków wielomianu jest x
1=1
Podziel swój wielomian przez (x−1) ... dostaniesz 2x
2+mx+8
... dalej poradzisz
12 kwi 18:46
szakal: dzięki wielkie
12 kwi 23:23
szakal: a dacie rade odp mi dac
12 kwi 23:30