Zamień na ułamek zwykły.
Amor: 0,2(34)
12 kwi 17:55
Janek191:
0,2(34) = 0,2 + 0,0(34)
I sposób
x = 0,0(34) = 0,0343434...
100 x = 3,434343...
więc
100 x − x = 3,4
99 x = 3,4
990 x = 34
zatem
| | 17 | | 1 | | 17 | | 99 | | 17 | | 116 | |
0,2(34) = 0,2 + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 495 | | 5 | | 495 | | 495 | | 495 | | 495 | |
12 kwi 18:21
Janek191:
II sposób
0,2(34) = 0,2 + 0,034 + 0,00034 + 0,0000034 + ...
Mamy sumę nieskończonego ciągu geometrycznego
a
1 = 0,034
q = 0,01
więc
| | 0,034 | | 0,034 | | 34 | | 17 | |
S = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − 0,01 | | 0,99 | | 990 | | 495 | |
zatem
| | 17 | | 116 | |
0,2(34) = 0,2 + |
| = ... = |
| |
| | 495 | | 495 | |
12 kwi 18:26