Stereometria
Ftur: Pole podstawy stożka, pole powierzchni kuli wpisanej w ten stożek oraz pole powierzchni bocznej
stożka tworzą, w podanej kolejnosci ciag arytmetyczny. Oblicz cosinus kąta nachylenia
tworzącej stożka do płaszcztzny jego podstawy
12 kwi 17:51
irena_1:

Trójkąty BCK i LCO są podobne
Rl=Hr−rR
R(l+r)=Hr
H
2=l
2−r
2
| | (l2−r2)r2 | |
(πr2; 4π* |
| ; πrl) − ciąg arytmetyczny |
| | (l+r)2 | |
| | (l2−r2)r2 | |
πr2+πrl=2*4π* |
| /:π |
| | (l+r)2 | |
r(r+l)=8*U{(l+r)(l−r)r
2}{(l+r)(l+r))
(r+l)
2=8r(l−r)
r
2+2lr+l
2=8rl−8r
2
9r
2−6lr+l
2=0
(3r−l)
2=0
l=3r
13 kwi 13:05