Pc i V brył
Ania: Zadanie 1
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość 12 cm, a krawędź
boczna ma długość 9 cm. Wyznacz :
a) długość krawędzi podstawy,
b) wysokość ostrosłupa,
c) pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa.
Zadanie2.
W graniastosłupie prostym prawidłowym trójkątnym obwód podstawy jest równy 18√3 cm a
wszystkie krawędzie bryły mają tę samą długość.
a) Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa.
b) Oblicz pole przekroju tego graniastosłupa płaszczyzną zawierającą krawędź podstawy dolnej i
przeciwległy wierzchołek podstawy górnej.
Zadanie 3
W ostrosłupie trójkątnym ABCS podstawa ABC jest trójkątem prostokątnym równoramiennym, w
którym długość przeciwprostokątnej AB jest równa 8 cm. Krawędź boczna CS ostrosłupa jest
prostopadła do podstawy i ma długość 10 cm . Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
ostrosłupa.
Zadanie 4
W graniastosłupie prostym prawidłowym czworokątnym przekątna graniastosłupa ma długość 1,8
dcm a wysokość bryły jest równa 12 cm.
a) Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa.
b) Oblicz kąt nachylenia płaszczyzny, zawierającej przekątną podstawy dolnej i przeciwległy
wierzchołek podstawy górnej, do płaszczyzny podstawy dolnej
Zadanie 5 .
W prostopadłościanie o krawędziach długości: 8 cm, 12 cm i 16 cm :
a) oblicz długości przekątnych ścian i długość przekątnej bryły;
b) poprowadzono płaszczyznę przez przekątną ściany o wymiarach 8x12 i wierzchołek ściany
przeciwległej. Oblicz pole tego przekroju.
Zadanie 6
W ostrosłupie trójkątnym podstawa jest trójkątem prostokątnym równoramiennym, w którym
długość przeciwprostokątnej jest równa 12 cm. Wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są równe i
mają długość 12 cm . Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.
Zadanie 7
W graniastosłupie prostym prawidłowym trójkątnym suma długości wszystkich krawędzi jest
równa 480 cm a przekątna ściany bocznej ma długość 4√5 dcm. Wyznacz długości krawędzi
bryły oraz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa.
Zadanie 8
W graniastosłupie prostym prawidłowym czworokątnym pole powierzchni całkowitej jest równe
120 cm2
a krawędź podstawy ma długość 6 cm. Oblicz objętość graniastosłupa i długość
przekątnej były.
Zadanie 9
Przekątna o długości 12 przekroju osiowego walca tworzy z płaszczyzną podstawy walca kąt 30°.
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej walca.
Zadanie 10
Obwód trójkąta będącego przekrojem osiowym stożka jest równy 20, a pole podstawy jest równe
16π. Oblicz pole powierzchni bocznej stożka.
Zadanie 11
Pole powierzchni bocznej walca stanowi 60% pola podstawy, a objętość jest równa 300π.Oblicz
wymiary walca .
Zadanie 12
Walec i kula mają taką samą objętość. Wysokość walca jest równa średnicy kuli. Jaki jest
stosunek promienia kuli do promienia podstawy walca ?
12 kwi 17:27
dero2005:

d = 12
l = 9
h
s =
√ l2 − (a2)2
h
s = 3
√7
H =
√hs2 − (a2)2
H = 3
√5
P
c = a
2 + 2a*h
s =
dokończ
12 kwi 21:45