Znajdź równanie stycznej do wykresu
whiiterr: | | 2 | |
Znajdź równanie tej stycznej do wykresu funkcji f(x)=x− |
| , która jest prostopadła do |
| | x2 | |
| | 2 | |
prostej określonej równaniem y=− |
| x+1. |
| | 3 | |
| | 3 | | 4x | |
Wyliczyłem w spółczynnik a ktory równa się |
| , oraz pochodną funkcji f'(x)=1+ |
| . |
| | 2 | | x4 | |
| | 3 | |
prubóje rozwiązać równanie f'(x)= |
| , ale wychodzą mi dwa Xo. |
| | 2 | |
Prosze o pomoc z wytłumaczeniem.
12 kwi 17:23
Jerzy:
A nie mogą być dwie styczne ?
12 kwi 17:28
Jerzy: Jest tylko jedna styczna , dla x = 2
12 kwi 17:31
whiiterr: dobra już wychodzi, źle podstawiłem do rownania stycznej, ale jeszcze pytanie czy Tobie wyszły
z obliczeń dwie styczne czy tylko jedna?
12 kwi 17:35
whiiterr: A nie przepraszam dalej wychodzi źle, bo z tego by wychodziło ze b= −1,5 a ma sie rownac −2,5
12 kwi 17:37