Pepe
Początkujący:

W prostokącie przekątne przecinają się pod kątem 60stopni i mają po 6cm oblicz pole i obwód
prostokokąta:
2 sty 19:05
Pepe: No to ci pomogę
2 sty 19:06
Pepe: wiec
Obwód
czerwone kąty to 60
0
niebieskie = 120
0
zielone = 60
0
a > b − boki prostokąta
3 = połowa przekątnej i bok trojk rownoboznego
b = 2* cos30
0
b =
√3
Obw = 2
√3 + 2 * 3 = 6 + 2
√3
2 sty 19:11
Początkujący: a Teraz takie zadanie:
Oblicz pole rownoległoboku ktory tworzą dwa wektory: u = [2,6] w = [−3,1]
2 sty 19:14
Pepe:

wektory mają początek w początku układu współrzędnych
pole równoległoboku to
P=h *a
a = |u|
h = czerwona linia
2 sty 19:17
mysiulka1718: dane sa wektory u=[2,6] w=[−3,1] obl pole równoległoboku ABCD wiedzac że −−>AB=−−>u −−>AD=−−
2 sty 19:17
Pepe:

Poprawiam rysunek


|u| = długość wektora
|u| =
√22 + 62 =
√40 = 2
√10
|w| =
√(−3)2 + 12 =
√10
2 sty 19:24
Pepe: y
w = ax + b
x
0 = 0 z tego wynika że b = 0
6 = a *2 + b
a = 3
y
w = 3x
y
u = ax + b
x
0 = 0 wiec b = 0
1 = 3a
2 sty 19:29
mysiulka1718: jedna z przekatnych rabu ma 0,9 dm a jego pole wynosi 3,2 m obl długosc drugej przekatnej rabu
2 sty 19:34
mysiulka1718: rabu to jest rombu
2 sty 19:35
Pepe: obliczamy przekątne:
Dodawanie wektorów:
U = [2,6]
W = [−3,1]
wektor
uw = [−3 + 1, 6+1] = [−1,7]
dł
uw =
√(−1)2 + 72 =
√50
wektor
wu =
√[2− (−3)]2 + (6−1)2 =
√25+25 =
√50
Równoległobok jest prostokątem
2 sty 19:40
Pepe:
2 sty 19:41
Pepe: Więc
2 sty 19:42
Pepe: d
1 = 0,9dm = 9cm = 0,09m
P=pole
6,4 = d
1*d
2
| | 6,4 | |
d2 = |
| − ale na pewno tyle ma przekątna rombu  ? a może pole nie ma byćw metrach |
| | 0,09 | |
kwadratowych

Bo d
2 = 71,1 metra
2 sty 19:46
mysiulka1718: krótsza przekatna rombu ma 8 cm a kat ostry tego rabu 60 storni obl pole i obwód rombu
2 sty 19:48
Pepe:
| 1 | | 8√3 | | 1 | | 8√3 | |
| d2 = |
| * |
| = |
| |
| 2 | | 3 | | 2 | | 6 | |
2 sty 19:59