Wyznacz asymptotę pionową funkcji.
Juliusz: | | 2x−1 | |
Jak wyznaczyć asymptotę pionową funkcji f(x) = |
| ? |
| | 4−x | |
12 kwi 16:49
Jerzy:
x = 4
12 kwi 16:51
Juliusz: To wiem, napisałem "jak wyznaczyć".
12 kwi 16:52
Jerzy: No przecież jest wyznaczona
licz granice w pukcie x = 4 (obydwie)
12 kwi 16:58
Juliusz: w puncie 4 wychodzi −2, i co z tym?
12 kwi 17:04
Jack: no jak ci granice w punkcie wyszla −2 to grubo, bo to znaczy ze nie ma asymptoty ?
12 kwi 17:06
Juliusz: czyli jak sie pionową liczy to sie liczy w miejscu zerowym mianownika czy co?
12 kwi 17:07
Jack: no tak, liczysz granice lewo i prawo stronna przy x−>4
12 kwi 17:13
Juliusz: i kiedy wychodzi 0 tzn ze granica istnieje tak?
12 kwi 17:16
Juliusz: asymptota istnieje*
12 kwi 17:16