matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
PotrzebnaPomoc:
witam, potrzebuje pomocy z równaniem trygonometrycznym. sinx + sin2x = sin3x przekształciłem do postaci
3x
x
2sin
cos
= sin3x i co dalej mam z tym zrobić ?
2
2
12 kwi 16:27
Mila:
3x
x
3x
3x
2*sin
*cos
−2*sin
*cos
=0
2
2
2
2
3x
x
3x
2*sin
*(cos
−cos
)=0
2
2
2
3x
x
3x
sin
=0 lub cos
=cos
2
2
2
rozwiązuj dalej sam
12 kwi 16:55