matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Domcia:
√
6
1
1
Uzasadnij, że jeśli sinα + cosα =
to liczba
+
jest liczbą
2
sin
4
α
cos
4
α
wymierną. próbowałam, próbowałam ale nic
pomoże ktoś?
12 kwi 14:44
Domcia:
3
3
zrobiam coś takiego (sinα + cosα)
2
=
−−−> sin
2
α +2sinαcosα + cos
2
α =
.
2
2
1
Czyli 2sinαcosα =
dobrze to jest?
2
12 kwi 14:54
Jerzy:
Dobrze...sin2α = 1/2 Teraz tak kombinuj,aby prawą stronę wyrazić za pomocą sin2α
12 kwi 15:01