matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
g
pomocy :
Pole powierzchni bocznej walca jest równe 48pi a jego objętość 96pi.wyznacz długość promienia r. Proszę o pomoc
12 kwi 14:29
Janek191:
P
b
= 2πr*h = 48π V = π r
2
*h = 96π Dzielimy stronami
2πr*h
48 π
=
π r
2
*h
96 π
2
1
=
⇒ r = 4
r
2
Odp. r = 4 =======
12 kwi 15:29