W loterii przygotowano 100 losów
tryndameregonometry: W loterii przygotowano 100 losów wśród których 10 losów daje wygraną 10 zł 5 losów wygraną 20
zł 1 los wygraną 50 zł zaś pozostałe są puste Oblicz prawdopodobieństwo tego że kupując 3 losy
wygramy co najmniej 40 zł
czy można to zrobić odejmując liczbę możliwości wygrania mniej niż 40zł od omegi ?
0zł − {3 \choose 84} =95284
10zl − {1 \choose10 } {84 \choose2 }=34860
20zl − { 2\choose10 } {1 \choose84 }+ { 1\choose5 } { 2\choose84 } =21210
30zl −{1 \choose 5} { 2\choose 10}+ { 3\choose 10} =345
A'=151699 ,P(A)= \frac{10001}{161700}
gdzie poprawny wynik to 6026/161700
12 kwi 13:31
tryndameregonometry: PS: zapomniałem, ze nie ma tu latexa, wiec gdyby ktoś nie wiedział to
12 kwi 13:31
tryndameregonometry: chyba, ze komus bardzo pomoze to przepisze tak, zeby było symbolami moje sugerowane rozwiazanie
12 kwi 13:33
Jerzy:
Od 1 należ odjąć prawd. wygrania co najwyżej 30 zł.
12 kwi 13:40
tryndameregonometry: tak też robie, ale wtedy moc A to 10001, a powinno być 6026
12 kwi 14:27
Jerzy:
Pokaż jak liczysz |A'|
12 kwi 14:33
tryndameregonometry: |A'| :
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−+
151699
12 kwi 15:55
Jerzy:
Co do rozpisu...bez zarzutu
12 kwi 16:08
tryndameregonometry: więc w czym tkwi problem?
12 kwi 16:32
Jerzy:
Nie przeliczałem tego co do wyniku
12 kwi 16:34
Kacper:
30zł = 20+2*10?
12 kwi 16:50
Jerzy:
Racja...

ma być: 20 + 10 + 0
12 kwi 16:55
Kacper:
I wszystko się już wtedy zgadza
12 kwi 16:57
tryndameregonometry: wielkie dzięki!
12 kwi 17:03