Obwód i pole równoległoboku.
Matiass: W równoległoboku ABCD krótsza przekątna DB ma długość 20 cm. Wysokość trójkąta ACD poprowadzona
z wierzchołka D dzieli odcinek AC na odcinki mające długość 9 i 25 cm. Oblicz obwód i pole
tego równoległoboku.
12 kwi 12:13
Janek191:

Mamy
(h
1)
2 + 8
2 = 10
2 ⇒ h
1 = 6
b
2 = 9
2 +(h
1)
2 = 81 + 36 = 117
b =
√117= 3
√13
=============
a
2 = (h
1)
2 + 25
2 = 36 + 625 = 661
a =
√661
========
Pole
P = 2* 0,5 *IAC I*h
1 = 34*6 = 204 [j
2]
Obwód
L = 2 a + 2b = 2*(
√661 + 3
√13)
12 kwi 12:56