matura krakowska 1989 - trygonometria - podstawa
tryndameregonometry: wykazać, że
sin2x*cosx(1+cos2x*(1+cosx) = tg12x
gdyby, nie było widać lewej strony to: (sin2x*cosx) : [(1+cos2x*(1+cosx)]
12 kwi 11:36
tryndameregonometry: lewa strona: (sin2x*cosx) : [(1+cos2x)*(1+cosx)]
12 kwi 11:37
5-latek : Zapisuj ulamki za pomocą dużej litery U (będzie lepiej widać
12 kwi 12:00
cre: nie ma dużych liter w polskim alfabecie
12 kwi 12:02
Domel: | sin2x*cosx | | 1 | |
| = .... = tg |
| x |
| (1+cos2x)*(1+cosx) | | 2 | |
rozbij sin2x i cos2x − zobacz jak się będzie ładnie upraszczać i na końcu dostaniesz jakiś tam
sinx
| | 1 | |
przez coś tam z cosx. A wiadomo, że x=2* |
| x czyli znów będziesz miał wzory na sin2α i |
| | 2 | |
cos2α
12 kwi 12:28
5-latek : Czesc
Domel 
Gdzies się podziewal przez caly ten czas ?
12 kwi 12:34
Domel: Oj − zmiana pracy, jakieś problemy zdrowotne − ale tęskniłem za tą stronką
12 kwi 12:40
piotr1973: | | 2sinxcos2x | | sinx | | 2sin(x/2)cos(x/2) | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | 2cos2x*2cos2(x/2) | | 2cos2(x/2) | | 2cos2(x/2) | |
| | sin(x/2) | |
= |
| =tg(x/2) |
| | cos(x/2) | |
12 kwi 12:41
Domel: Widzę, że sporo ze starej gwardii się tu udziela a ciekawe, czy młoda
gwardia też coś daje z siebie (np Saizou)
12 kwi 12:42
5-latek : Tak pomagają

To tak jak u mnie problemy zdrowotne (jestem do piątku na chorobowym
12 kwi 12:49
Jack: Witaj 5−latku i panie Domel
12 kwi 15:54
tryndameregonometry: piotr1973, jak zamienic (1+cosx) na 2cos2(x/2) ?
12 kwi 16:05
Jerzy:
Zamień 1 i cosx = cos(2*x/2)
12 kwi 16:14
tryndameregonometry: dzieki
12 kwi 16:21
tryndameregonometry: mam jeszcze pytanie do innego zadania, ale to wstawie juz tylko koncowke rozwiazania tj:
sin2x=√3/2 v sin2x=−√3/2
takie samo jest rozw. w odpowiedziach i do tego:
x=−π/6 +kπ lub x=−π/3 +kπ lub x=π/6 +kπ lub x=π/3 +kπ
i wszystko by sie zgadzało gdyby nie x=−π/3 +kπ, nie mam takiej odpowiedzi u siebie, tymczasem
mam x=2π/3 +kπ
12 kwi 16:27
tryndameregonometry: błąd w ksiązce czy ja popełniam błąd?
analizowalem swoje rozwiazanie, ale nadal nie znalazlem bledu, a w odp. kielbasy niekiedy
zdarzaja sie bledy wiec, ktos moze wiedzi co jest grane
12 kwi 17:02
tryndameregonometry: widzi*
12 kwi 17:03
tryndameregonometry: ktos cos?
12 kwi 20:43