F.wymierna
szturmowiec: Wykonaj działania , uprosc wyrazenia ,nie zapomnij o zalozeniach
12 kwi 11:32
Janek191:
a) a2 − b2 = (a − b)*(a + b)
x − 2 = −( 2 − x)
12 kwi 11:34
Janek191:
b) Wspólny mianownik
9 x2 − 1 = ( 3 x − 1)*(3 x + 1)
12 kwi 11:35
szturmowiec: czyli w przykladzie a po skroceniu wyjdzie −x−3
a zalozenia D=R\{−3}
nw czy dobrze rozumuje
12 kwi 11:40
Jerzy:
Nie
12 kwi 11:51
szturmowiec: czyli jak to ruszyc
12 kwi 11:53
Janek191:
x2 − 9 = ( x − 3)*( x + 3) = ( x − 3)*( 3 + x)
12 kwi 11:54
szturmowiec: | (x−3)(x+3) | | −(2−x) | |
| * |
| |
| 2−x | | 3+x | |
na tym etapie jest dobrze
12 kwi 11:55
Jerzy:
Tak
12 kwi 11:56
5-latek :
12 kwi 11:56
szturmowiec: no wlasnie i tu niestety nie wiem co dalej
12 kwi 11:57
Jerzy:
= − (x − 3) = 3 − x ......i popraw dziedzinę
12 kwi 11:58
5-latek : A jak sobie zapiszesz ze
−(2−x)= −1(2−x)
TEraz to poskracaj co się da
12 kwi 11:59
szturmowiec: dziedzina D=R/{3}
tak jest dobrze
12 kwi 12:12
Janek191:
a) D = ℛ \ { −3, 2}
12 kwi 12:13
szturmowiec: 2−x=0
3+x=0
czyli tak to trzeba bylo wyliczyc

juz rozumiem
12 kwi 12:14
kacper88: wylicz ktos to b
12 kwi 13:58
Janek191:
b)
| | 3 | | x + 1 | | 3 x −1 | |
... = |
| − |
| * |
| = |
| | (3 x −1)*(3x + 1) | | 3 x + 1 | | 3 x − 1 | |
| | 3 − (3 x2 − x + 3 x − 1) | | − 3 x2 −2 x +4 | |
= |
| = |
| |
| | (3 x −1)*(3 x +1) | | (3 x −1)*(3 x +1) | |
12 kwi 15:53