Wykaż, że :trygonomeria:
tryndameregonometry: Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x i y zachodzi równość:
sin2x−sin2y=sin(x+y)sin(x−y)
ktoś kiedyś już na tym forum to rozwiązał m.in
sin2x *(1−sin2y) − (1−sin2x)*sin2y=
= sin2x− sin2x*sin2y − sin2y +sin2x*sin2y = sin2x − sin2y
aczkolwiek, totalnie nie rozumiem ostatniej linijki

moglby ktoś jakoś powiedzieć, co tam sie nawyprawiało ?
12 kwi 11:22
5-latek : ostatnia linijka to
a(b−c)= a*b−a*c
12 kwi 11:27
kochanus_niepospolitus:
to jest sin2x czy też sin
2x
12 kwi 11:30
tryndameregonometry: faktycznie, nie wiem czemu poprostu tego nie wymnożyłem xD
dzięki
12 kwi 11:30
tryndameregonometry: sin2x
12 kwi 11:31