kąty
kama: W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym, o podstawie ABCDEF i wierzchołku S, kąt ASB ma miarę:
a) równą 60stopni
b) równą 90stopni
c) większą niż 60stopni
d) mniejszą niż 60stopni
12 kwi 10:47
Janek191:

d ) α < 60
o
12 kwi 10:53
kama: Dlaczego? Taki rysunek też zrobiłam i powstaje trójkąt równoramienny, ale skąd mam mieć
pewność, że przy wierzchołku ma być mniej niż 60?
12 kwi 11:00
Janek191:

Bo ramiona Δ równoramiennego są dłuższe od ramion Δ równobocznego.
I AS I = I BS I > I AB I = a = r
α < β
12 kwi 11:04
kama: no fact−jak mogłam−dzięki Janku
12 kwi 11:05