Równanie wymierne
szturmowiec: Rozwiąz rownianie wymierne
12 kwi 10:26
Janek191:
Założenia i mnożenie na krzyż
12 kwi 10:29
5-latek : dzień dobry
Janek191 
Zauwazyles ze znowu te smsy ?
12 kwi 10:35
5-latek : szturmowiec chce chyba szturmem zdobyc mature ?
12 kwi 10:38
szturmowiec: narazie zatrzymalem sie na tym etapie
a wynikiem mnozenia na krzyz jaki mi wyszedl jest x
2−11x=3
i nie wiem co dalej poczynic
12 kwi 10:51
szturmowiec: nie tyle mature co zaliczyc matme niestety nie kazdy jest orlem matematycznym
12 kwi 10:51
12 kwi 10:56
Janek191:
@ 5 − latek
Witaj − ja mam dostęp do treści merytorycznych
12 kwi 10:58
szturmowiec: | | 1 | |
rzeczywiscie − |
| zle przepisalem  |
| | 2 | |
12 kwi 10:58
Janek191:
Teraz pomnóż na krzyż

( x − 3)*(2 x + 1) = (x + 6)*x
12 kwi 11:00
szturmowiec: wyszlo x2−11x=3
12 kwi 11:03
5-latek : To też przyrównujemy to do zera czyli
x2−11x−3=0 (ogien
12 kwi 11:06
Janek191:
2 x
2 + x − 6 x − 3 = x
2 + 6 x
x
2 − 11 x − 3 = 0
Teraz Δ oraz x
1 i x
2
12 kwi 11:06
12 kwi 11:12
Janek191:
ok

I dało się zrobić ?
12 kwi 11:14
5-latek : według mnie masz dobrze .
12 kwi 11:15
szturmowiec: Dziekuje bardzo panowie
12 kwi 11:16