Rozkladanie wielomianow
5-latek : Mam polecenie
Rozloz na czynniki sumy (roznice
a6+b6
x10+1
Ja to sobie rozloze tylko mam do tego konkretne pytanie
Jest wzor
an+bn= (a+b)(an−1−an−2*b+...abn−2+bn−1)
Mogę z niego skorzystać gdy n jest nieparzyste
Wiec żeby z niego skorzystać to np.
a6+b6=(a2)3+(b2)3 i już mogę go wykorzystać?
TO samo x10+1= (x2)5+1 i już mogę go wykorzystać ?
12 kwi 10:24
5-latek :
12 kwi 11:10
Janek191:
Spróbuj tak zrobić i sprawdź
12 kwi 11:11
5-latek : Sprobuje
12 kwi 11:18
piotr1973: (a2+b2) (a4−a2 b2+b4)
12 kwi 13:05
piotr1973: x10+1=−1/4 (x2+1) (−2 x4+(1+√5) x2−2) (2 x4+(√5−1) x2+2)
12 kwi 13:07
5-latek : Dobrze
piotr1973 
dziekuje

W 1973 r poszedłem do szkoły sredniej
12 kwi 13:14