Funkcja wymierna
szturmowiec: Wyznacz miejsca zerowe funkcji
12 kwi 10:24
5-latek : krok nr 1 .
Wyznaczasz dziedzine
krok nr 2
Przyrównujesz licznik do zera i sprawdzasz rozwiązania z dziedzina
Tutaj w pamięci widać ze miejsce zerowe to x=−1
12 kwi 10:28
Jerzy:
Tylko jedno x = − 1
12 kwi 10:28
szturmowiec: w kroku pierwszym policzylem delte i wyszla 0 wiec jest jedno miejsce zerowe i wyszlo x=2
w kroku drugim mam nadzieje ze dobrze zrozumialem kazdy nawias z osobna przyrownac do zera
wiec wyszlo mi
x−2=0 czyli tu bedzie 2
x+1=0 czyli tu bedzie −1
i chodzi mi o to czy wynikiem jest ta wartosc ktora sie rozni od dziedziny czyli np w
mianowniku wyszlo
mi 2 a w liczniku 2 i −1 to czy wynikiem bd wlasnie to −1
mam nadzieje ze zrozumiecie te moje wypociny
12 kwi 10:43
Jerzy:
x = 2 nie należy do dziedziny
12 kwi 10:45
5-latek : Prawie dobrze
Tutaj chodzi o trochę inne rozumowanie
Wyznaczasz dziedzine żeby wykluczyć dzielenie przez 0 które jest niedozwolone
czyli
x
2−4x+4≠0 to (x−2)
2≠0 to x≠2
W mianowniku mogles zauwazyc wzor skroconego mnożenia (albo liczyc delte jak zrobiles
| | 0 | |
Wyrazenie wymierne jest rowne 0 wtedy gdy licznik =0 bo |
| =0 |
| | coś tam | |
(x−2)(x+1)=0 to x−2=0 to x=2 lub x+1=0 to x=−1
Ale x nie może być rowny 2 bo wtedy minownik się zeruje czyli zostaje tylko x=−1
12 kwi 10:56