oblicz długośc boku de w trójkącie
asia: w trójkącie ABC w którym odcinek AB=10 BC=9 AC=6 poprowadzono prostą równoległą do boku AB
przecinającą bok AC i BC odpowiednio w punkt DE.oblicz długośc odcinka DE.wiedząc że AD+BE=5
2 sty 18:55
ula: z podobieństwa Δ wynika
ΔACB≈ΔDCE
CD=AC−AD=6−AD
AD=5−BE
CD=6−5+BE=1+BE
BE obliczymy z twierdzenia Talesa
BE=3
2 sty 19:35
asia: dziękuje ula

a mogłayś mi jeszcze podac rysunek

była bym wdzięczna
2 sty 19:54
asia: dziękuje ulaa mogłayś mi jeszcze podac rysunekbyła bym wdzięczna
2 sty 19:58
ula:
2 sty 20:13