wyjaśnienie zadania z indukcji
Jarek: Witam. Pomoże mi ktoś nie tyle z rozwiązaniem ale ze zrozumieniem tego zadania:
(1+2+...+n)
2 = 1
3+2
3+...+n
3
mam sprawdzone L=P
zał: (1+2+...+n)
2 = 1
3+2
3+...+n
3
teza: (1+2+...+n+(n+1))
2 = 1
3+2
3+...+n
3+(n+1)
3
dowód: (1+2+...+n+(n+1))
2 = (1+2+...+n)
2 + 2*(1+2+...+n)*(n+1)+(n+1)
2 = 1
3+2
3+...+n
3 +
| | 1+n | |
2* |
| n*(n+1)+(n+1)2 = 13+23+...+n3 + n*(n+1)2+(n+1)2 = |
| | 2 | |
1
3+2
3+...+n
3+(n+1)
2*(n+1)=1
3+2
3+...+n
3+(n+1)
3 = P
Nie rozumiem częsci dowodu a konkretnie tego 2*(1+2+...+n)*(n+1)+(n+1)
2 przed tym jest lewa
strona załozenia a z tego co ogarnałem pisze sie prawa i wgl skad ta 2 jak powinno byc chyba
(n+1)
2