Aa
Leo: Oblicz dlugosc przekatnych rownolegloboku ktorego boki maja dlugosc 3cm ib5cm zas kat ostry ma
miare 30stopni
12 kwi 09:12
Janek191:
| h | |
| = sin 30o = 0,5 ⇒ h = 1,5 |
| 3 | |
| x | | √3 | |
| = cos 30o = |
| ⇒ x = 1,5 √3 |
| 3 | | 2 | |
zatem z tw. Pitagorasa mamy
e
2 = ( 5 + x)
2 + h
2 = ( 5 + 1,5
√3)
2 + 1,5
2 = 25 + 15
√3 + 2,25*3 + 2,25
e
2 = 34 + 15
√3
e =
√34 + 15 √3
=============
f
2 = ( 5 − x)
2 + h
2 = ( 5 − 1,5
√3)
2 + 1,5
2 =25 − 15
√3 + 2,25*3 + 2,25
f
2 = ...
12 kwi 11:28