Oblicz obwód i pole trójkąta ABC, jeśli:
lalallal:

Oblicz obwód i pole trójkąta ABC, jeśli:
b=4, β=30, γ=45
Jak na razie mam tyle, jakieś pomysły co dalej?
11 kwi 22:56
Jack: α = 180 − 30 − 45 = ...
twierdzenie sinusow/cosinusow znane?
11 kwi 22:57
Jack: albo inaczej
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔ = |
| * ab * sin γ = |
| bc sin α = |
| ac sin β |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
i sprobuj cos z tego
11 kwi 23:01
lalallal: Znane, znane, tylko nie potrafiłem z a wybrnąć. Nie wierzę, że zapomniałem użyć sumę miar kątów
trójkąta.... Wielkie dzięki za pomoc!
11 kwi 23:01
ICSP: α = ...
Poprowadź z wierzchołka α wysokość i skorzystaj z własności trójkatów : 90 , 60 30 oraz 90 , 45
, 45
11 kwi 23:06
lalallal: 4sin30= csin45⇒ 12c=2√2 ⇒ c=4√2
Dobrze obliczyłem bok c?
11 kwi 23:12
lalallal: Bo ogólnie mam wszystko zrobione, ale wynik mi wychodzi zupełnie inny, niż jest w odpowiedziach
11 kwi 23:25
lalallal: Pomoże ktoś?
11 kwi 23:39
Eta:

P=......
L=....
11 kwi 23:46