planimetria
Radek: Utknąłem w tym zadaniu i nic, doszedłem do tego, że ten czwotokąt to romb czyli pole to iloczyn
przekątnych dzielony przez dwa.
A dalej nic, nie mam pomysłu.
Dany jest równoległobok ABCD w którym |AB|=a |BC| = b <ACB = α i α jest kątem rozwartym. Punkty
S1 i S2 są środkami okręgów opisanych na
trójkątach odpowiednio ABD i BCD. Wyznacz pole czworokąta BS1DS2
11 kwi 22:11
Radek: Jak ktoś będzie miał pomysł to będe bardzo wdzięczny za jakąkolwiek wskazówke
11 kwi 22:19
Radek: Nikt nie ma ochoty na takie zadania o tej porze
11 kwi 22:42
qulka:

d
2=a
2+b
2−2abcos(α+β) masz d
d
22/4+d
2/4 =R
2 masz d
2
Pole = d*d
2/2
11 kwi 22:45
qulka: byłoby wcześniej ale sobie przez przypadek wszystko skasowałam

i drugi raz już nie tak
ładnie jak pierwszy
11 kwi 22:46
Radek: | | a | |
Dobry wieczór  . Kurcze, średnio to rozumiem |
| + {b}{sinb}? Jak to powstaje ? |
| | sina | |
11 kwi 22:54
qulka: z tw sinusów dla trójkąta ABC bo na każdym trójkącie można opisać jakiś okrąg więc zawsze
działa
11 kwi 22:55
qulka: tam miało być = a nie +
11 kwi 22:56
Radek: α+β to ten kąt rozwarty tak?
11 kwi 23:03
Mila:
α− kąt rozwarty z założenia, to α+β − kąt rozwarty
11 kwi 23:39
Radek: Dziękuje wam bardzo za pomoc, jutro dokładnie jeszcze przeanalizuje to zadania, bo na dzisiaj
mi już wystarczy
11 kwi 23:50
Radek: Dzień dobry, przypadkowo jeszcze znalazłem takie rozwiązanie tego zadania i nie bardzo rozumiem
trzeci
podpunkt z kątem DS1B.. skąd tam sie wzięło to 360 − 2α?
12 kwi 09:33
12 kwi 09:33
Qulka: a może napisz poprawnie treść ..który kąt to α, bo ten na ich rysunku nie pasuje do Twojej
treści
12 kwi 11:58
Qulka: a 360−2α wzięło się stąd że jest to kąt środkowy do wpisanego kąta A =108−α
12 kwi 12:03
Radek: Treść jest na pewno dobra, najwyżej jest błąd w książce
12 kwi 15:01
Qulka: jeśli kąt α =∡ABC to wg rozwiązania z linka a jeśli kąt α =∡ACB to wg rozwiązania z góry
12 kwi 20:56
faradaja: w odpowiedziach w książce przy tw. cosinusow dla kąta 180−α jest rozpisany tak: a
2
+b
2+2abcosα= c
2
dlaczego ten kat jest uznany za rozwarty, przecież on jest ostry

30 kwi 16:34
faradaja: wytłumaczy ktos?
30 kwi 20:37
faradaja: podbijam
1 maj 11:09
faradaja: help
2 maj 19:53
faradaja: up, moze ktoś do matury odpowie haha
4 maj 16:49