czy ktoś mógłby mi to zrobić?
Paula : Liczba mieszkańców miasteczka zwiększa się corocznie o 3%. Po ilu
pełnych latach liczba mieszkańców wzrośnie trzykrotnie, jeżeli ta tendencja się nie zmieni?
11 kwi 22:11
kochanus_niepospolitus:
(1+0.03)n = 3 ... oblicz 'n'
11 kwi 22:13
yht:
x − aktualna liczba mieszkańców
1,03x − liczba mieszkańców za rok
1,03*1,03x = (1,03)2*x − liczba mieszkańców za 2 lata
1,03*1,03*1,03x = (1,03)3*x − liczba mieszkańców za 3 lata
1,03*1,03*1,03*1,03x = (1,03)4*x − liczba mieszkańców za 4 lata
...
(1,03)n*x − liczba mieszkańców za n lat, gdzie n=?
Z treści zadania, (1,03)n*x = 3x
(1,03)n*x = 3x |:x
(1,03)n = 3
n = log1,033 ≈ 37,2
Odp. Liczba mieszkańców wzrośnie trzykrotnie po ok. 37 latach
11 kwi 22:15
Paula : ja jestem dawno po maturze, czy mogłbys/mogłabyś wykonać całe zadanie? a proszę Cię o to ,
ponieważ jest to dla mojej siostry na jutro do szkoły....
11 kwi 22:17
Paula : oooo dziękuję bardzo


miłego wieczoru
11 kwi 22:17
yht:

wzajemnie
11 kwi 22:18