wymierne
5-latek : Dobry wieczor
Milu cwiczenie nr 3 strona 69
jeśli chodzi o polecenie to wykonam natomiast pisze on ze ten wzor a
n+b
n zachodzi tylko
dla nieparzystych n ,suma a
2k+b
2k gdzie k∊C nie dzieli się przez a+b
Mozes to mi wytlumaczyc ?
11 kwi 22:10
Mila:
Sumy: a2+b2, a4+b4 itd
nie rozkładają się na iloczyn w zbiorze R.
11 kwi 22:22
5-latek : dziekuje
11 kwi 22:23
ICSP: a
4 + b
4 = (a
2 −
√2ab + b
2)(a
2 +
√2ab + b
2)
11 kwi 22:23
5-latek : Dobry wieczor
ICSP 
Wlasnie to chce zrozumieć jak zrobiles ale po kolei .
Bo np. x
1+1 dodajemy 2x
2−odejmujemy 2x
2 to ok
Tutaj jak zrobiles ?
Druga rzecz każdy wielomian można rozlozyc na czynniki stopnia pierwszego lub drugiego o
wyróżniku ujemnym
Kiedys to
Eta pokzywala przykład i jak to zrobić (wiem z ebyl wielomian stopnia czwartego
)
Możesz ewentualnie rozpisać ?
11 kwi 22:31
Jack: ; o co tu sie stalo ; o
a4 + b4 = (a2+b2 − ...)(a2 + b2 + ...)
(a2+b2)2 − (...)2 = a4 + 2a2b2 + b4, z tego wynika ze
(...)2 = 2a2b2, zatem (...) = √2ab
jak rozumiem tak to sie stalo?
11 kwi 22:38
Mila:
Źle się wyraziłam.
Nie rozkładają się na iloczyn : (a+b)*(...) jak widać we wpisie ICSP,
zatem nie dzielą się przez (a+b).
11 kwi 22:41
5-latek : To po kolei
najpierw ten wzor a4+b4 jak rozlozyles?
11 kwi 22:41
Jack: (a4 + b4) = (a2+b2)2 − 2a2b2 = (roznica kwadratow)
= (a2+b2 − √2ab)(a2+b2+√2ab)
cos mi sie wydaje ze tak to zrobil...
11 kwi 22:42
Eta:
a4+b4= (a2+b2)2−2a2b2 = (a2+b2)2−(√2ab)2 =
=(a2−√2ab+b2)(a2+√2ab+b2)
11 kwi 22:43
Jack:
11 kwi 22:44
Mila:
a4+b4=(a2+b2)2−2a2b2=(a2+b2)2−(√2ab)2=
=(a2+b2−√2ab)*(a2+b2+√2ab)
11 kwi 22:44
Eta:
11 kwi 22:44
5-latek : Dobry wieczor
Eta 
Fajnie ze wrocilas .
to już rozumiem .
11 kwi 22:47