hhe
Jack: taki dylemacik
dla jakiej liczby calkowitek a, funkcja f(x) = x3 + (a−23)x jest rosnaca
to normalnie licze pochodna, a potem >0 zeby byla rosnaca
f ' (x) = 3x2 + a − 23
3x2 + a − 23 > 0
no i to jest spelnione jesli Δ < 0
Δ = 0 − 12(a − 23)
− 12(a−23) < 0
a − 23 >0
a > 23
jednakze w odpowiedzi jest a ≥ 23
czy zatem Δ powinna byc tam ≤ 0 ?
ale w takim razie nie kazdy kwadrat liczby jest dodatni, czy to zupelnie nie o to chodzi?
11 kwi 22:03
kochanus_niepospolitus:
ale w jakim przedziale ma być ona rosnąca ?
11 kwi 22:04
ICSP: funkcja rosnąca : f'(x) ≥ 0
11 kwi 22:05
Jack: rosnaca, wiec chyba dla R
11 kwi 22:07
Jack: a faktycznie, bo tutaj domykamy... ahh, raz sie domyka, raz nie... dobra, dzieki wam
11 kwi 22:08