Mila:
Od sumy wszystkich liczb naturalnych ≤200 musisz odjąć sumę tych liczb
które dzielą się przez 4 lub przez 6.
Wśród nich są takie które dzielą się i przez 4 i przez 6, liczyłbyś dwa razy liczby takie 12,
24 , 36
trzeba je odjąć.
Zapiszę jak obliczysz ostateczny wynik:
S
200−[S(4)+S(6)−S(12)]=S
200−S(4)−S(6)+S(12) zwykła arytmetyka.
Zrobimy próbę dla 20 liczb
1,2,3,4,5,6,7,8,9
10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20
S(4)=4+8+12+16+20=60
S(6)=6+12+18=36 widzisz , że znów policzyłeś liczbę 12
S(12)=12 tylko jedna dzieli się przez 12 w tym zestawie.
S=210−(60+36−12)=210−(96−12)=210−84=126
Teraz liczymy na piechotę to, co kazano:
1+2+3+5+7+9+10+11+13+14+15+17+19=126
=================================