log
Metis: Wykaż, że jeśli a>0 i b>0 i a≠1 i b≠1, to |log
ab+logb
a|≥2
Wiemy, że a
2=|a|
2, zatem przekształcam równoważnie nierówność:
|log
ab+logb
a|≥2 /
2 (obie strony nierówności są nieujemne)
|log
ab+log
ba|
2 ≥4 ⇔ (log
ab+log
ba)
2 ≥4
(log
ab+log
ba)
2−4≥0
(log
ab+log
ba−2)(log
ab+log
ba+2)≥0
| | 1 | | 1 | |
(logab+ |
| −2)(logab+ |
| +2)≥0 |
| | logab | | logab | |
| | (logab)2+1 | | (logab)2+1 | |
( |
| −2)( |
| +2)≥0 |
| | logab | | logab | |
| | (logab)2+1−2logab | | (logab)2+1+2logab | |
( |
| )( |
| )≥0 |
| | logab | | logab | |
| | (logab−1)2 | | (logab+1)2 | |
( |
| )( |
| )≥0 |
| | logab | | logab | |
| [(logab−1)(logab+1)]2 | |
| ≥0 / * (logab)2 |
| (logab)2 | |
[(log
ab−1)(log
ab+1)]
2}≥0
Każda liczba podniesiona do kwadratu jest nieujemna.
c.n.p
Jest
11 kwi 21:46
kochanus_niepospolitus:
tia
11 kwi 21:48
Metis: 
Może ktoś na inny pomysł wpadnie
11 kwi 21:51
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
możesz też (na przykład) wykazać, że funkcja f(b) = |logab + |
| | ≥ 2 (dla dowolnego |
| | logab | |
a)
wystarczy więc pokazać, że funkcja ta posiada dwa minima lokalne które spełniają warunek f(x
0)
≥2
11 kwi 21:56
bry: |log
ab + log
ba| ≥ 2
Niech t = log
ab
t
4 + 2t
2 + 1 ≥ 4t
2
t
4 − 2t
2 + 1 ≥ 0 ⇒ (t
2 − 1)
2 ≥ 0
11 kwi 21:57
Mila:
Podstawienie :
log
a(b)=u, u≠0
dalej sam.
11 kwi 22:04
Metis:
Korzystam z wł. a
2=|a|
2
| | 1 | |
(u+ |
| )2≥2 − czy w tym momencie mogę skorzystać ze średniej ? |
| | u | |
u(u
3+2)≥u
2
I nie wiem czy wrócić już do podstawienia
11 kwi 22:22
Eta:
|x|+|y|≥|x+y| ≥2
| | 1 | | 1 | |
|x|= |logab| , |y|= | |
| |= |
| i uwzględniając założenia |
| | logab | | |x| | |
z nierówności między średnimi am−gm
....................
11 kwi 22:27
Metis: Nie lubię tych dowodów algebraicznych
11 kwi 22:31
Metis: Milu a ty jaki sposób miałaś na myśli ?
Taki jak Eta ?
11 kwi 22:34
Mila:
Dla u>0 prawdziwa jest nierówność:
| | 1 | |
u+ |
| ≥2 przekształcam równoważnie |
| | u | |
u
2+1≥2u
u
2−2u+1≥0
(u−1)
2≥0 nierówność prawdziwa , równość zachodzi dla u=1⇔
| | 1 | |
|u+ |
| |≥2 dla dowolnego u≠0 |
| | u | |
11 kwi 23:12
Metis: A skąd dodatkowe założenie u>0 ?
11 kwi 23:15
Mila:
Zakładam, aby wiadomy był znak u przy mnożeniu obu stron nierówności przez u.
Na końcu masz zapisane co z ujemnymi, wyrażenie jest "obłożone" wartością bezwzględną .
Wyjaśniam na konkrecie.
11 kwi 23:22
Metis: Dziękuje

Nie wiedziałem , czy aby na pewno mogę wprowadzić takie założenie bo takie przekształcenie,
które zrobiłem do niczego tak naprawdę nie prowadzi
Dobranoc
11 kwi 23:48
Mila:
Dobranoc
11 kwi 23:54