Ciągi
mike: Dany jest ciąg a(n)= n+60/n+2 . Czy liczba 3 jest jednym z jego wyrazów ? Jeśli tak to którym ?
11 kwi 21:44
kochanus_niepospolitus:
| | n+60 | | 60 | | 60 | |
an = |
|  czy też a n = n + |
|  a może a n = n + |
| + 2 |
| | n+2 | | n+2 | | n | |
11 kwi 21:45
kochanus_niepospolitus:
tak czy siak ... piszesz a
n = 3
| | n+60 | |
czyli np. 3 = |
| (napisałem np. bo nie wiem, która postać an jest prawidłowa (tak |
| | n+2 | |
trudno pisać nawiasy

) i rozwiązujesz takie równanie pamiętając, że n∊N
+∊
11 kwi 21:46
11 kwi 21:50
mike: Podstawiłem 3, rozwiązałem i wyszło n=27, czy teraz za n mam podztwaić 27 i rozwiązywać dalej,
czy to już jest wynik ?
11 kwi 22:08
kochanus_niepospolitus:
czyli a27 = 3
czyli 27 wyraz tego ciągu będzie miał wartość równą 3
11 kwi 22:10
mike: Ok, już rozumiem
11 kwi 22:12