W trapezie równoramiennym ABCD dane są IABI=12 , ICDI=6 , IADI=IBDI=5.Przekątne
Rudolf: W trapezie równoramiennym ABCD dane są IABI=12 , ICDI=6 , IADI=IBDI=5.Przekątne trapezu
przecinają
się w punkcie S.Oblicz pole trójkąta ABS
11 kwi 21:12
Rudolf: Wyszło mi to pole równe 16cm2 dobrze to jest ?
11 kwi 21:13
Eta:
Baaardzo dobrze
11 kwi 21:14
jola: Ale jak? Nie potrafię tego zrobić.
11 kwi 21:16
===:
pewnie
11 kwi 21:17
Eta:
| | 1 | | 8 | |
P(ABS)= |
| *12* |
| = .... |
| | 2 | | 3 | |
11 kwi 21:34
Janek191:
Piękny rysunek
11 kwi 21:40
Eta:
11 kwi 21:42
Eta:
| a | |
| = k >0 −− skala podobieństwa trójkątów ABS i CDS |
| b | |
P −−− pole trapezu
| | k2*P | | P | | k*P | |
P1= |
| , P2= |
| , P3=P4= |
| |
| | (k+1)2 | | (k+1)2 | | (k+1)2 | |
W tym zadaniu :
P=36 , k=2
11 kwi 21:56
Eta:
11 kwi 22:00