wskaz rownanie paraboli, ktorej wierzcholek nie nalezy do osi OY.
Pawcio: wskaz rownanie paraboli, ktorej wierzcholek nie nalezy do osi OY.
a)y=−5x2
b)y=x2−5
c)y=5(x2−7)
d)y=5(x−5)2
2 sty 18:40
Pawcio: help me
2 sty 21:20
zet:
a) W (0,0) .. należy do osi OY
b) W( 0,−5) ... należy
c) y= 5x2 − 35 W( 0,−35) ..... należy
d) W( 5,0) ..... nie należy
odp: d)
2 sty 21:30
Pawcio: ale te wartosci po podstawiales do wzoru czy co?
2 sty 21:44
Pawcio: bo musze to rozpisac a jak patrze na to to nie bardzo wiem co i jak
2 sty 21:46
Pawcio: wie jak to przedstawic dla mnie ale tak łopatologicznie xD
2 sty 22:13
zet:
z postaci kanonicznej :
y= a( x −x
w)
2 +y
w W( x
w, y
w)
a) y=−5x
2= −5( x−0)
2 +0 W(0,0)
b) y= x
2 −5 = ( x −0)
2 −5 W( 0, −5)
c) y=5( x
2−7)= 5x
2 −35= 5( x −0)
2 −35 W( 0, −35)
d) y= 5( x−5)
2 +0 W( 5, 0)
bardziej "łopatologicznie" już nie potrafię
2 sty 23:21
Pawcio: dziekuje Ci za to
3 sty 11:24