ciągi
mike: Oblicz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych, których reszta z dzielenia przez 4 jest równa 2.
11 kwi 21:09
Eta:
Takimi liczbami są : 106,110,114,...... , 998
| | 998−106 | |
tworzą ciąg arytmetyczny a1=106, r=4 n= |
| +1= 224 |
| | 4 | |
S
n=...
11 kwi 21:14
kochanus_niepospolitus:
reszta z dzielenia przez 4 ma być równa 2 ... czyli mamy policzyć sumę części PARZYSTYCH liczb
trzycyfrowych
Najmniejsza taka liczba to ... 102 ... następna będzie o 4 większa (czyli 106)
an = a1 + (n−1)*4 < 999 <−−− wyznacz NAJWIĘKSZE n spełniające to równanie
oblicz Sn = ....
11 kwi 21:15
kochanus_niepospolitus:
Etuś ... 102 jeszcze jest
11 kwi 21:15
Eta:
A no tak

... dzięki "wredulusie− kochanusie" za poprawkę
a
1=102 r=4 a
n=998
11 kwi 21:18