.
Radek: Dobry wieczór, mam pytanie do zadania z linku
http://iv.pl/images/07124202488490250001.jpg
Według mnie a > 0 bo wykres zaczynamy z
prawej strony ''od góry'' a c < 0 bo dla x = 0 przyjmuje ujemną wartość, a jak
znaleźć b?
11 kwi 20:57
ICSP: Funckja ma dwa ekstrema, więc równanie f'(x) = 0 musi mieć dwa rozwiazania. Wiesz, ze a > 0,
więc b musi być ?
11 kwi 21:04
kochanus_niepospolitus:
np. dla x=1 masz:
W(1) = a + b + c
wiesz, że a>0 i c<0 ... natomiast widać z wykresu, że W(0) = c > a+b+c = W(1)
więc b<0 (bo tylko wtedy a+b+c może być < c )
11 kwi 21:06
kochanus_niepospolitus:
albo jeszcze prościej:
W(−1) = −a −b + c > 0 ... ale a>0 .. więc −a<0 ... także c<0
więc −a+c < 0 ... w takim razie −b MUSI BYĆ > 0 ... w takim razie b<0
11 kwi 21:07
ICSP: 3 D
4 C
11 kwi 21:08
Radek: Okej, już wszystko rozumiem. Dziękuje za pomoc
11 kwi 21:08