Odcinek AB o długośći 4 jest zawarty w prostej o równaniu
Anoninm: Odcinek AB o długośći 4 jest zawarty w prostej o równaniu y= 34x − 32. Symetralna
odcinka AB przecina oś OY w punkcie (0,6). Oblicz współrzędne końców odcinka AB. Narysowałem
sobię tę prostą itd i przypuszczam że ta symetralna jest prostopadła do prostej, jednak nie
umiem tego udowodnić. Proszę o wskazów dlaczego ta symetralna pada pod kątem prostym.
11 kwi 20:32
5-latek : 
Przeciez to wynika wprost z definicji symetralnej
11 kwi 20:35
Jack: symetralna − prosta prostopadla, dzielaca na polowy
11 kwi 20:37
Janek191:
Prosta prostopadła − symetralna AB
| | 4 | |
y = − |
| x + b P = (0, 6) |
| | 3 | |
6 = b
−−−−−−−−−−−
S − punkt wspólny prostych
| 3 | | 4 | |
| x − 1,5 = − |
| x + 6 / * 12 |
| 4 | | 3 | |
9 x − 18 = − 16 x + 72
25 x = 90
x = 3,6
S = ( 3,6 ; 1,2)
Dokończ
11 kwi 20:42
Anoninm: Ok ok mój błąd, nie sprawdziłem sobie definicji symetralnej przed napisaniem.. Dzięki za
podpowiedzi
11 kwi 20:45