asd
Benny:

1.
| | 25 | |
Liczbę |
| zaokrąglamy do 3,6. Błąd względny tego przybliżenia jest równy: |
| | 7 | |
| | 25 | | 18 | | 125−126 | | 1 | |
Δx=| |
| − |
| |=| |
| = |
| |
| | 7 | | 5 | | 35 | | 35 | |
| | Δx | | 1 | | 7 | | 1 | |
δ= |
| *100%= |
| * |
| *100%= |
| *100%=0,8% |
| | | | 35 | | 25 | | 125 | |
2.
Liczba 16
3*64
2=(2
4)
3*(2
6)
2=2
12*2
12=2
24
4.
x
4=9 /
4√
x=
√3
5.
Dany jest ciąg (a
n) o wyrazie ogólnym a
n=n
2−1, gdzie n≥1. Wówczas a
n+1=?
a
n+1=(n+1)
2−1=n
2+2n+1−1=n
2+2n
6.
| | 7x−1 | | 11 | |
Rozwiązaniem równania |
| = |
| jest: |
| | 3x+1 | | 5 | |
3x+1≠0
33x+11=35x−5
35x−33x=11+5
2x=16
x=8
7.
Liczba pierwiastków rzeczywistych wielomianu W(x)=−3(x
2+9)(x−2) jest równa:
Tylko dla x=2 wielomian się zeruje, więc jest to jedyny pierwiastek.
8.
Mniejsza z dwóch liczb spełniających równanie x
2−x
6=0 jest:
x
2−x−6=(x−3)(x+2)
x=3 lub x=−2
Mniejsza z liczb x=−2
9.
| | cos70o | |
Wartość wyrażenia |
| *tg70o wynosi: |
| | cos20o | |
cos20
o=cos(90
o−70
o)=sin70
o
| cos70o | |
| *tg70o=ctg70o*tg70o=1 |
| sin70o | |
10.
Wskaż m dla którego funkcja liniowa określona wzorem f(x)=(m+1)x−3 jest stała:
Funkcja liniowa jest stała, jeśli współczynnik przy x jest zerem.
m+1=0 ⇔ m=−1
11.
W ciągu geometrycznym (a
n) dane są a
1=7 i a
4=−56. Iloraz tego ciągu jest równy:
a
4=a
1*q
3
−56=7*q
3
q
3=−8 /
3√
q=−2
12.
Miara kąta wpisanego opartego na tym samym łuku co kąt środkowy o mierze 52
o jest równa.
Wiemy, że miara kąta środkowego jest dwa razy większa od miary kąta wpisanego opartego na tym
samym łuku, więc miara kąta wpisanego to 26
o
13.
W ciągu arytmetycznym a
1=−6 oraz a
30=24. Wtedy suma S
30 jest równa:
| | a1+a30 | |
S30= |
| *30=(−6+24)*15=270 |
| | 2 | |
14.
Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 10, a ramię ma długość 13. Wysokość opuszczona na
podstawę ma długość:
Rysunek do zadania.
13
2=h
2+5
2
169−25=h
2
144=h
2
h=12
15.
Promień okręgu o równaniu (x+3)
2+(y−1)
2=25 jest równy:
Równanie okręgu jest postaci (x−a)
2+(y−b)
2=r
2, więc w tym przypadku r=5.
11 kwi 20:18
Benny: 3.
| | 9−x | |
Wartość wyrażenia |
| dla x=9−√3 jest równa: |
| | x−9 | |
11 kwi 20:25
Benny:

16.
Oblicz długość odcinka AE wiedząc, że AB||CD, |AB|=8, |AC|=3, |CD|=9
Trójkąty ABE oraz CDE są podobne.
| |AB| | | |AE| | |
| = |
| |
| |CD| | | |AE|+|AC| | |
9x=8x+24
x=24
17.
Objętość walca o promieniu podstawy r i wysokości 2 razy mniejszej od promienia jest równa:
V=πr
2*h
18.
Graniastosłup ma 18 krawędzi. Ile wierzchołków ma ten graniastosłup?
Z każdego wierzchołka wychodzą 3 krawędzie, ale każda krawędź jest liczona dwa razy, więc:
| | 3 | |
Liczba krawędzi=Liczba wierzchołków * |
| |
| | 2 | |
k−liczba krawędzi
w−liczba wierzchołków
w=12
19.
Wszystkich liczb dwucyfrowych o różnych cyfrach jest:
Liczbę dziesiątek możemy wybrać na 9 sposobów, bo nie może być to zero. Liczba jedności nie
może być taka sama jak liczba dziesiątek, ale dodatkowo mamy 0, więc też na 9 sposobów.
Liczb dwucyfrowych o różnych cyfrach jest 9*9=81
11 kwi 20:43
Metis: Benny , powtarzasz podstawę?
11 kwi 20:46
Benny:

20.
Rozwiąż nierówność:
x
2−16x+48≤0
Δ=256−192=64
√Δ=8
(x−4)(x−12)≤0
Rozwiązaniem nierówności są iksy dla których wartości funkcji są niedodatnie. Zachodzi to dla
x∊<4;12>
11 kwi 20:46
Benny: W sumie to można tak powiedzieć
11 kwi 20:47
Metis:
11 kwi 21:04
Benny:

21.
Rozwiąż równanie x
3−2x
2−4x+8=0
x
3−2x
2−4x+8=x
2(x−2)−4(x−2)=(x−2)(x
2−4)=(x−2)(x−2)(x+2)=(x−2)
2(x+2)
(x−2)
2(x+2)=0 ⇔ x=2 lub x=−2
22.
| | b2 | |
Uzasadnij, że jeśli a≠0 oraz |
| =2b−a2, to b=a2 |
| | a2 | |
b
2=(2b−a
2)a
2
b
2=2a
2b−a
4
b
2−2a
2b+a
4=0
(b−a
2)
2=0
b=a
2
c.n.w
23.
| | 5 | |
Kąt α jest ostry oraz tgα= |
| . Oblicz sinα+cosα |
| | 12 | |
sin
2α+cos
2α=1
sinα=
√1−cos2α
144−144cos
2α=25cos
2α
144=169cos
2α
| | 12 | |
cosα= |
| ponieważ kąt jest ostry |
| | 13 | |
| | 144 | | 5 | |
sinα=√1− |
| = |
| (tamto jest jednym pierwiastkiem) |
| | 169 | | 13 | |
| | 12 | | 5 | | 17 | |
sinα+cosα= |
| + |
| = |
| |
| | 13 | | 13 | | 13 | |
24.
Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (a
n) wyraża się wzorem S
n=2n
2+n dla n≥1.
Oblicz pierwszy wyraz ciągu i jego różnicę.
a
n=S
n−S
n−1
S
n−1=2(n−1)
2+n−1
S
n−1=2n
2−4n+2+n−1=2n
2−3n+1
a
n=2n
2+n−2n
2+3n−1
a
n=4n−1
a
1=3
r=a
n−a
n−1
a
n−1=4(n−1)−1=4n−5
r=4n−1−4n+5=4
25.
W trójkącie równobocznym ABC połączono środki wysokości otrzymując trójkąt KLM. Oblicz stosunek
pól trójkątów ABC i KLM.
| | 1 | |
Otrzymany trójkąt jest równoboczny o długości x= |
| a, gdzie a to długość boku trójkąta ABC. |
| | 2 | |
k − stosunek długości boków
k
2 − stosunek pól
k
2=4
11 kwi 21:11
Eta:
Co Ty
Benny ..... zdrowy jesteś?
11 kwi 21:15
Benny: Jasne, że tak. Nie wiesz, że Nam podstawę na studiach zmienili?
11 kwi 21:18