romb pole i obwód
Alka : Dłuższa przekątna rombu ma 15 cm długosci a kat rozwarty ma miare 150 stopni. Oblicz pole i
obwód rombu
11 kwi 20:12
Mila:

|AC|=15
|AC|
2=a
2+a
2−2*a*a*cos(150
o)
15
2=2a
2−2a
2*cos(180
o−30
o)
225=a
2*(2+2*cos(30
o))
225=a
2*(2+
√3) /*(2−
√3)
225*(2−
√3)=a
2*(4−3)
a
2=225*(2−
√3)
| | 1 | | 225*(2−√3) | |
P=a2*sin(150o)=225*(2−√3)* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
a=15*
√2−√3
4a=60*
√2−√3
11 kwi 21:56
Alka: wow Dzięki
11 kwi 21:57
Janek191:
x = 7,5*(2 −
√3) = 15 − 7,5
√3
Pole rombu
P = 15 x = 15*( 15 − 7,5
√3)
====================
a
2 = = 7,5
2 + (15 − 7,5
√3)
2 = 56,25 + 225 − 225
√3 + 168,75 = 450 − 225
√3
a =
√ 225*( 2 − √3) = 15
√ 2 − √3
Obwód
L = 4a = 60
√2 − √3
================
11 kwi 22:02
ALKA: TAK JEST W ODPOWIEDZIACH :
pOLE=30,4 CM OB=31,2cm
11 kwi 22:04
andy: f=7,5
a=7,5:sin75°
P=a2•sin30°
O=4a
11 kwi 22:08
Mila:
a=15√2−√3 wartość dokładna
a≈15*√2−1.73=15*√0.27≈15*0.52=7.8
obw≈4*7.8=31.2 wartość przybliżona.
Oblicz teraz sama wartość przybliżoną dla pola .
11 kwi 22:14