zadania optymalizacyjne
asdw: Rozważmy wszystkie prostokąty,których dwa wierzchołki leżą na odcinku AB, gdzie A=(−1,4) i
B=(1,4) a pozostałe dwa na paraboli o równaniu y=2x2 + 2. Wyznacz wymiary tego
prostokąta, który ma największe pole. Oblicz to pole.
Doszedłem do tego, że prosta AB y=4 oraz obliczyłem odległość prostej AB od punktu C(a,
2a2+2)
odległość = |−2a2+2|
I teraz nie wiem jak obliczyć pole bo mam wartość bezwzględną w równaniu
P=2a*|−2a2+2|
I teraz to w ogóle nie wiem czy dobrze to zadanie robię.
11 kwi 20:12
5-latek : I bardzo dobrze
A gdzie rysunek do zadania ?
11 kwi 20:32
asdw:

Powiedzmy że na oko ten rysunek wygląda tak. ( Słaby ze mnie artysta)
11 kwi 20:47
asdw: pomoże ktoś?
12 kwi 16:21